Maridalens Venner ble stiftet i 1970 for å hindre at dalens gårder skulle bli revet. På 80- og 90-tallet var det arbeidet for vern av Maridalen og mot golfbaneanlegg som sto mest i fokus. Maridalens Venner var med og snudde en kommunal rivningsplan, til å få utarbeidet en statlig verneplan. Dagens og framtidas utfordring er hvordan vi skal få realisert innholdet i verneplanen? Vi har derfor utviklet oss fra å bekjempe en rivningsplan på 70-tallet, via å få utarbeidet en verneplan på 90-tallet og i dag jobbe for en konkret og forpliktende handlingsplan mot gjengroingen og andre tiltak for å fremme formålet med vernet.
Et viktig virkemiddel i dette arbeidet er å legge ut forvaltningsplanen og verneplankartet på nettet. Dermed får dere mulighet til å se hva som er de framtidige arbeidsoppgavene for Maridalen!
Nedenfor finnes en liten versjon av verneplankartet, men her kan du se og evt laste ned en fullversjon av verneplankartet.
På fullversjonen av verneplankartet kan du la musemarkøren gli over kartet. Klikk på skjøtselsonene, andre konkretiseringer av forvaltningsplanen, samt gårder og plasser som blir markert. En ny side med forklaringer åpnes i et nytt vindu. Lukk dette vinduet når du vil tilbake til kartet. På det lille kartet nedenfor, kan du også klikke på skjøtselsonene i grove trekk, og forklaringer åpnes i et nytt vindu. Lykke til!
Fargeforklaringer til kartet: De gule områdene er dagens dyrka mark, mørkegrønne felter er områder som krever spesiell skjøtsel, de lysegrønne arealene er slåtteenger som skal restaureres og årlig pleies, de røde områdene er beitemark som skal ryddes og beites, og flerfarget felt ved Hammeren er tilplantet (og delvis avskoget) dyrkamark som skal tilbakeføres. De ufargede arealene i lisidene mot selve Maridalen er skogbruksområder. Vann, elver, bekker og dammer er markert med blått. Her kan du lese om skjøtselssonene.